hovedindex efternavne stednavne anetavler galleri
  
til forsidenJohanna Mathilda Petersdottor Lättman - f. 4/4-1867 

Johann er født i Urshult, Kronoberg i Sverige. Hun bor 
alene med sin ugifte mor Martha i Urshult. De bor til leje i et lille værelse og er meget fattige. De får sikkert fattighjælp.

Den 30/7-1882 flytter Johanna og hendes mor til Tingsås, hvor Johannas far, Peter Johan Lättman, bor med sin familie.

Johanna og hendes moder bliver boende sammen indtil Johanna rejser til Danmark. Johanna rejser første gang til Danmark i 1886 og bosætter sig hos Anders Jensen i Dannemare på Lolland.

Anders Jensen kommer også fra Sverige på det tidspunkt, så de kan have kendt hinanden, inden Johanna kommer til Danmark. Anders får arbejde på Aalholm Slot.

Johanna får sit føste barn d. 29/12-1886, Olga Olivia Martha Josephine Jensen. Anders Jensen erkender faderskabet og giver tilladelse til, at datteren må få hans efternavn.

Johanna tager tilbage til Sverige med sin nyfødte datter. Hun bor hos sin mor. Men allerede d. 23/3-1887 rejser hun tilbage til Danmark og bosætter sig hos Gotlieb Madsens enke i Nysted.

Her føder hun sit andet barn d. 26/4-1888, Ragnhild Amanda Jensen. Anders Jensen er også fader til dette barn.

Ragnhild dør d. 12/6-1903.

D. 11/1-1893 får Johanna endnu en datter, Alma Regine Charlotte Lättman. Johanna bor i Nysted Fattighus og modtager fattigforsørgelse.

Alma dør d. 9/5-1913.

D. 7/7-1894 får Johanna endnu en datter, Dagmar Victoria Emilie Lättman. Hun bor da stadig i Fattighuset i Nysted.

Denne datter får Johanna med Olof Månsson. Olof Månsson kom fra Backaryd i Sverige og var født d. 11/2-1867. Han kom til Nysted i maj 1892 og tjente på Aalholm Forpagtergård. Han var derefter i Sverige om vinteren, men kom tilbage i maj 1893 og tjente som røgter på Aalholm. Se iøvrigt vores "Efterlysning". 

Fra november har han boet hos Johanna, indtil han i april 1894 bliver stillet for retten for tyveri af brænde. Han får en bøde på 100 kr. men da han ikke kan betale, ønsker han at afsone straffen. D
. 30/10-1894 bliver Johanna og Olof stillet for en dommer i Politiretten for Utilladeligt Samliv.

Olof erkender, at han har overnattet hos Johanna engang i mellem, og at han er fader til den datter hun fødte d. 7. juli.
(Dagmar Victoria Emilie Lättman).

D. 9. november 1895 bliver Johanna og Oluf igen stillet for retten; denne gang for Foragteligt Samliv. Vægteren Hans Peter Jørgensen forklarer, at han om natten havde undersøgt, om de første foragteligt samliv. Han havde fundet, at de delte seng sammen, og han havde tilsagt dem til møde i retten næste dag kl. 8.

Under forhøret forklarede Olof, at han kun overnattede der en gang i mellem. Dette bekræftede Johanna. Hun fortalte også, at han hjalp hende med penge og købte tøj til hende og børnene, når han havde noget at give af. Under afhøringen fortalte Olof, at han agtede at gifte sig med Johanna. Både Johanna og Olof forklarede samstemmende, at deres samliv var ophørt, og at han var uden arbejde og fast bopæl. Retten blev hævet, og de blev tilsagt at møde igen.

..fortsættes

Peter Johan Lättman f.  20/7-1840

Peter er en stor mand med krøller og lidt rødligt hår og store ører, som mange i Lättman familien har, næsten som et kendetegn.

Som 18-årig arbejder han i Bräncke Hoby, og der bliver han far til en uægte datter Inger i 1862. Han bor sammen med moderen til barnet, Elin Svensdotter, men flytter fra hende samme år til Tingsås. Elin gifter sig i 1866 med båtsmanden Per Persson Udd.

Peter bytter arbejdsplads med jævne mellemrum i sognet Tingsås, og i 1866 må han havde mødt Martha Carlsdottor f. 16/2-1830 i Urshult. Med hende får han i 1867 uægte tvillinger.

Tvillingerne bliver f.d.4/4-1867, begge piger. Den ene tvilling er dødfødt, den anden overlever og får navnet Johanna Mathilda Petersdottor Lättman.

Moderen Martha har i forvejen fået to uægte drenge, som begge dør som små. Martha skal betale en bøde på 6 kr. og 50 øre, ellers vil hun komme 8 dage i fængsel på vand og brød. Bøden skal være betalt inden for et år efter barnets fødsel. Dette er straffen for at have haft samliv uden for ægteskab. Derefter skal hun også hve tilgivelse af præsten i kirken.

Peter flytter i 1868 til Väckelsäng og arbejder der, og der står noteret i indflytningen, at han har et barn og er forlovet. Dette er sandsynligvis Martha og Johanna. De to bor dog stadig i Urshult.

Peter og Martha bliver aldrig gift; dette kan måske skyldes, at han har fået betænkeligheder ved aldersforskellen. Martha forbliver ugift hele livet.

I 1871 gifter Peter sig med Eva Maria Magnidotter f. 11/2-1849 i Väckelsäng. De flytter lidt rundt, men slår sig til sidstned på husmandsstedet Fridhem.

Peter og Eva får 3 børn. Jenny f. 1879. Hun flytter til Danmark i 1896. Carl Emil f. 1871. Ida f.1889.

Carl Emil skifter senere sit efternavn Lättman ud og kalder sig for Carl Emil Petersson Berggren.

Peter og hans bror Gustaf har gode sangsstemmer, og de bliver tit bedt om at synge ved gilder og I kirken. Preæsten bliver så interesseret i deres sange og viser, at han beder dem om at skrive dem ned, hvad de også gør. Desværre er de ikke blevet bevaret.

Efter Evas død i 1920 flytter Peter hjem til sin datter, som bor i Konga.

Peter dør d. 11/10-1925 og d. 9/1-1926 bliver der lavet boopgørelse. I denne er hans to døtre, han fik inden sit giftermål, ikke nævnt. De har muligvis ikke været arveberettigede. 

Slægtens historie og baggrund

Lättman
- Johanna M. Petersdottor Lättman
- Peter Johan Lättman 


Eskildsen

Malm

Månsson


 


 

 

Slægtsinformation: Lise Eskildsen / Fotograf: Jørn Persson / Web: Annette Knudsen © 2007 • Kontakt os her
Data fra hjemmesiden må kun bruges til privat formål og altid med "Lise Eskildsen" som kildeangivelse.  

Eskildsen-Lättman slægtens hjemmeside