hovedindex stednavne galleri
  
til forsiden

NystedDette er ikke en udførlig beskrivelse af Nysted by, men snarere små historier om livet i byen på den tid, hvor Johanna og hendes børn boede der. H
istorierne er udpluk fra en bog skrevet af Dr.med. Carl Adam Hansen, byrådsmedlem i Nysted.

I 1901 havde Nysted 1412 indbyggere. Byen bestod af 12 gader og stræder; de fleste af dem var brolagte. Slotsgade bar øgenavnet "Benbrækkerstrædet", indtil gaden i 1890' erne blev forbedret. Der er kun 7 bygninger med 2 etager. Resten er i 1 etage. I foråret 1899 får husene numre; tidligere måtte man, for at betegne et hus, benytte matrikelnummeret samt navnepladerne på gadehjørnerne. I de smalle gade voksede der tidligere mange planter og lægeurter, men på grund af det strikse polititilsyn, var der ikke megen flora tilbage.

Der fandtes ikke noget rigtigt sygehus før 1898; inden da havde man i ca. 25 år haft 2 sygestuer i et gammelt hus i Østergade med plads til 4 betalende patienter. Der kunne dog være een mere i baderummet. En gammel kone stod for sygeplejen. Udstyret var meget tarveligt; en gammel laset lænsestol, der havde kendt sine bedre dage, var husets pragtstykke. I dette hus blev der foretaget operationer, amputationer og almindelige sygepleje. Man nedlagde sygestuerne i 1894.

Op mod jul var damerne i byen travlt beskæftiget med at sy og strikke, så man kunne uddele huer, træsko, strømper, chemiser og forklæder til ca. 40 fattige børn i byen.

Hver vinter blev byen besøgt af omrejsende skuespillere, som gav forestillinger i hotellets teatersal. Det var ikke første klasses kunstnere, men deres forestillinger var velbesøgte.

Hver onsdag og lørdag var der en livlig torvehandel.

En del af byens indbyggere havde arbejde i havnen, teglværket eller på Aalholm Slots mange besiddelser.  

Kilde og billeder:  Dr. Carl Adam Hansen, Byrådsmedlem i Nysted
                              Nystedkrøniken


 

Geografi

Danmark
Nysted
Se også Nystedkrøniken af Carl Adam Hansen

 

Sverige

 

Slægtsinformation: Lise Eskildsen / Fotograf: Jørn Persson / Web: Annette Knudsen © 2007 • Kontakt os her
Data fra hjemmesiden må kun bruges til privat formål og altid med "Lise Eskildsen" som kildeangivelse.  

Eskildsen-Lättman slægtens hjemmeside